Bòna Die, Anthony.
Mi piachet su chi iscries subr’e sos Emmo chi tiat essere justu a narrere.
Ma b’hat calicuna cosa chi cherzo proare a ti rendere prus giara.
Su fatu chi sos culurgiones de s’Ozastra siant unu IGP est una cosa bella, finzas si soe de acordu chin tegus chi sa regula siet unu pagu fadina.
Puite est una cosa bella?
Giai fu tempus chi custu inventu originale siet ‘istadu reconotu foras de sa terra nostra e dae s’Europa.
In Italia b’hat petzi 300 mandigos IGP e DOP e, intr’e custos, 8 ibia sunt sardos.
Duncas a n’de tener unu in prus est giai una cosa bella.
In Sardignia no b’hat industriales in sa cosa ‘e mandigare.
Custos tribagliadores sunt mescamente meres de piticas realidades.
Timis fachere de pius po los inzidiare a creschere, seberende a su 100% sa traciabilidade sarda. Tenimus terras e gioventude, ite nos mancat?
Su ‘inari de sa Regione e de s’Europa b’est ma sas siendas b’arrivant pagas bortas.
Puite? Ca non resessint a si ponnere paris, a innovare, a bessire a foras dae s’Italia.
Sa neghe est de totus, finas sa nostra.
Dae tempus meda soe gherrende contr’a sa tontesa subr’e su filindeu.
Po sa zente antiga sa paraula benit dae “filu ‘e Deus” ma po s’iscienza est atera cosa: fidaws, arabu, raighina de fideua, fides, findeus, fidelini.
Conoschere s’istoria de su filindeu tiat faghere bene a sos manizadores, ma a bortas custas cosas benint leadas cun pagu cunsideru. Est unu pecau mannu.
Gai puru po sa casada, su colostru de s’albeghe con tucaru e colz’e limone.
Si fachet in onzi domo ‘e pastore ma no fit cunsiderau comente mandigu antigu dae s’Europa. Como l’amos achedau in s’elenco.
Podimos faghere cosas meda, nos tevimus ibia manizare.
Tocat de dare pius cunsideru a sos aparitzos, dende valore a su chi sa Sardignia produit.
B’hat logu pro totus, puite mandigamos cosa meda chi atimos dae fora.
Soe cuntenta chi sa Regione epet tribagliadu po n’de ogare sa peste ‘e sos porcos. Gasi sas siendas isolanas hana a podere cominzare a bendere in totu su mundu.
Lu naro da assurtida in Sardigna 23 annos como: tocat de no nos la leare cun sos politicos ibia. Totu podimos faghere calincuna cosa.
“Le cause della scarsa capacità di molte aziende di fare rete, di consorziarsi, di fare delle innovazioni intelligenti un vessillo, di aprirsi al marketing e alla comunicazione 2.0, di fare dei siti web decenti, di progettare e-commerce coerenti ed efficienti, di partecipare a eventi internazionali, di fare veri consorzi, vere comunità del cibo, di crescere, aprirsi, di essere pià consapevoli del fatto di possedere saperi locali straordinari e un patrimonio enogastronomico di pregio: questi sono tanti dei problemi.”
Questo secondo me è un passaggio cruciale di questo bellissimo intervento. Sono fermamente convinto che la nostra storica incapacità di aggregarci è cruciale. Sarebbe ora di porci delle domande per capire come mai strutture produttive in mano i imprenditori privati navigano a gonfie vele, mentre strutture, fisicamente identiche, in mano a tante cooperative, tanto per fare un esempio, sono sempre sull’orlo del collasso e non riescono a remunerare adeguatamente i propri associati. I soci delle cooperative (prendiamo le cooperative come una trasposizione dell’esempio) ancora oggi non hanno capito che sono loro gli azionisti e sono loro a dover decidere le politiche commerciali e produttive, sono loro a decidere se è utile investire su un manager e dargli degli obiettivi ben definiti e magari remunerarne il raggiungimento. Bisognerebbe trovare degli strumenti efficaci che possano servire da modello. Sono questi i modelli su cui la politica dovrebbe investire e dovrebbe premiare.